Thursday, 15 November 2012

BANYAK KELEBIHAN KALSIUM

Masih ramai masyarakat yang tidak menyedari mengenai kelebihan pengambilan kalsium dalam kehidupan seharian mereka.  Rata-rata hanya menyedari kepentingan kalsium ini untuk pertumbuhan tulang dan gigi sahaja.

Disini saya nak berkongsi mengenai fungsi kalsium untuk membantu kita jika berdepan dengan masalah berikut.  :


 1. Saraf - Kajian menunjukkan bahawa kalsium yang mencukupi dalam badan membantu saraf berfungsi dengan baik dan membantu pengecutan otot.
 2. Darah Beku - Pembentukan darah beku penting untuk menghentikan sebarang pendarahan bila berlaku luka pada salur darah.  Kalsium antara nutrien yang membantu proses darah beku.
 3. Jantung - Kalsium memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit kardiovaskular dan tekanan darah tinggi.
 4. Kanser - Terdapat beberapa kajian mencadangkan bahawa pengambilan kalsium yang betul boleh mengurangkan risiko kanser kolon dan pundi kencing.
 5. Wanita - Sebenarnya keperluan kalsium sangat berbeza pada faktor umur dan jantina. Wanita mengandung dan menyusukan anak serta peringkat menopaus memang memerlukan kalsium yang banyak berbanding nutrien yang lain.
 6. Kanak - kanak -  kanak - kanak yang berusia 9 - 14 tahun memerlukan kalsium untuk membina tulang dan tisu tulang.  Dimana sepanjang tempoh itu kanak-kanak memerlukan nutrien-nutrien penting yang lebih tinggi antaranya zat besi,mineral,zinc dan vitamin B12.
 7. Darah - Kalsium yang mencukupi dalam saluran darah sangat membantu mencegah katarak,batu karang, tekanan darah tinggi, osteoporosis, kanser kolon,dan sindrom ovari.

Kesan Kekurangan Kalsium

 • Sakit otot
 • Tulang rapuh
 • Kebas tangan
 • Kekejangan otot
 • Gigi mudah reput dan banyak lagi.
Oleh itu kita digalakkan mengambil kalsium yang secukupnya , juga digalakkan mengambil makanan tambahan  kalsium utntuk melengkapkan nilai kalsium harian.

Ostematrix Shaklee sangat membantu dalam melengkapkan nilai kalsium dalam tubuh kita. Bukan saja kalsium, malah ia mengandungi Vitamin D yang  membantu meningkatkan penyerapan kalsium dalam tubuh dengan baik sekali.
Begitu banyak kelebihan kalsium dalam keperluan seharian kita.

HUbungi saya - 0126764743
@ emel - ammarhauu@gmail.com
fb pages - Beautymoms

untuk mendapatkan Ostematrix Shaklee ini dan juga konsultasi PERCUMA!!!!

No comments:

Post a Comment